Kan pengar rosta?

Rost är någonting som kan förekomma på en mängd olika ting som är tillverkade i metall. En del saker som är tillverkade i metall är speciellt utvecklade just för att de inte ska kunna rosta. En sådan sak är mynt utav olika slag. Under de senaste åren har Sverige gått igenom sitt största utbyte utav pengar någonsin, där vi har fått såväl nya sedlar som mynt. Den enda valören som ej har bytts ut är 10-kronan som jämfört med de andra mynten håller en hög kvalitet.

De stora fördelarna med de nya mynten är att de är mindre i storlek samt väger mindre än de äldre, men även så finns en fördel i form utav mynten inte innehåller något nickel. De nya en- och tvåkronorna som är tillverkade i kopparpläterat stål ska dessutom vara ett miljövänligare alternativ jämfört med sina föregångare. Däremot har det pratats en hel del om att de nya mynten visat sig rosta, vilket är någonting som man verkligen inte vill, då detta fysiska betalmedel ska ha en lång hållbarhet. Trots att vi går allt mer och mer mot ett samhälle utan fysiska pengar kommer mynten finnas kvar som ett alternativ under en lång framtid framöver.

En kontantfri tillvaro
En hel del ser fördelar i att använda sig utav digital valuta istället för rent fysiska pengar. Allt fler butiker och restauranger väljer idag att bli helt och hållet kontantfria, vilket är ett val som för med sig flera fördelar. För det första är det enklare att hantera ett helt digitalt kassasystem istället för en kassa med kontanter. Dessutom är det hela betydligt säkrare ifall butiken skulle bli utsatt för ett rån eller inbrott.

På samma sätt finns det idag tjänster som du enbart kan göra digitalt istället för fysiskt. Många bankkontor har till exempel ingen kontanthantering, utan om du vill ta ut eller sätta in pengar så får du göra detta via en speciell maskin. Om du vill spela Lotto eller andra spel finns idag möjligheten att lämna in ditt spel över nätet istället för hos ett spelombud, vilket inte bara är säkrare utan även smidigare för dig som spelare.